U bent van harte welkom in Myllesweerd, maar leest u eerst ons coronaprotocol. Lees ons coronaprotocol
Nieuws
  Za 26 oktober 2019

Expositie, themamarkt, lezing en film over dementie in Myllesweerd


Woensdagavond 27 november staat vanaf 18.00 uur dementie centraal in Cultureel Centrum Myllesweerd. Deze (behalve de film) gratis toegankelijke thema-avond is geschikt voor iedereen die te maken heeft met dementie of belangstelling heeft rond dementie. Er is vanaf 18.00 uur een gevarieerd programma samengesteld:
18.00 uur opening door wethouder Erik van Daal van de expositie Mist. Dit is een expositie van mensen uit de regio met dementie. Deze expositie is in Myllesweerd tot 3 januari nog te zien;
18.30 uur opening informatiemarkt met aantal standhouders over dementie. Zo zijn er stands van Biblioplus, Centrum Mantelzorg, Alzheimer-café, Dementie kernteam en dementievriendelijke gemeente Mill en Sint Hubert;
19.15 uur lezing door Susan Willems, zij heeft een boek geschreven over dementie met de titel, Het huis in je hoofd;
20.00 uur film Iris. Vanaf 18.00 uur is alles gratis toegankelijk, de film bezoeken kost 6,- euro en dat is inclusief een consumptie;
Het huis in je hoofd
Hoe werkt het brein? Wat doet Alzheimer met het brein? Wat kan er gebeuren als je deze ziekte hebt? Wat kan je doen om te helpen?
Een jaar geleden heeft Susan Willems, ex-mantelzorgster, een boek uitgegeven waarin op een eenvoudige manier en met behulp van tekeningen de werking van het brein wordt uitgelegd èn wat de ziekte van Alzheimer met het brein doet.
“Mijn moeder lette niet meer goed op in het verkeer, ze had geen goed overzicht meer. Ik zag haar eenmaal plots, zonder te kijken, te voet de weg oversteken: een auto moest voor haar remmen. Ook het lopen ging lastiger en ze vergat steeds meer. Het praten ging steeds moeizamer, ze zocht naar de juiste woorden. Zelf besefte mijn moeder ook, dat zij steeds meer achteruitging. Ze zei: “Ik ben verschrikkelijk!” Maar niet zíj was verschrikkelijk, de ziekte van Alzheimer is verschrikkelijk!”
Om haar kinderen, toen basisschoolleeftijd, uit te leggen wat de ziekte met hun nog jonge oma deed, heeft ze voor hen tekeningen gemaakt. In de hoop dat zij beter zouden begrijpen waarom oma in hun ogen ooit zo “raar” deed. Susan wilde dat zij nog graag mee gingen op bezoek naar oma.
Haar moeder is overleden, de tekeningen bleven in haar gedachten. Met hulp van onder andere haar collega’s van het Maasziekenhuis Pantein Boxmeer heeft ze deze tekeningen gebundeld en er teksten bijgeschreven. 
Wat begonnen is als een kinderboek, blijkt nu het boek uit is ook een fijn hulpmiddel voor volwassenen te zijn. Een hulp om uit te leggen wat Alzheimer is. Susan heeft inmiddels vele mooie reacties mogen ontvangen van kinderen, maar bijvoorbeeld ook van mantelzorgers, (huis)artsen, verpleegkundigen en medewerkers op een dagbesteding. Zo neemt een ouderenverpleegkundige het boek mee naar patiënten om de ziekte uit te leggen. Onlangs nog ontving ze een prachtige recensie van de NBD Biblion.  “….Handige uitgave om bij de hand te hebben als het thema actueel is en daardoor, paradoxaal genoeg, veel lezers verdient.”
Susan hoopt middels dit boek aan nog meer kinderen en volwassenen duidelijkheid te geven over de ziekte van Alzheimer. Meer duidelijkheid leidt vaak tot meer begrip voor de mensen met Alzheimer maar zeker ook voor en door hun naasten. Tijdens het ziekteproces van haar moeder merkte zij dat soms voor mensen lastig was om haar moeder te benaderen.
De titel van het boek is: “Het huis in je hoofd.”, met als ondertitel “Wat doet Alzheimer met het huis?”  Het boek is te koop voor €14,50 (excl. verzendkosten) via de website www.hethuisinjehoofd.nl .  Ook is het te koop bij het Grand Café van het Maasziekenhuis Pantein Boxmeer, van Dinter Media Boxmeer en Primera Schipperheijn in Mill. Een deel van de opbrengst van het boek wordt gedoneerd aan “Stichting Alzheimer Nederland.”

Gerelateerde activiteit