Nieuws
  Ma 07 december 2015

Dinsdagavond 8 december gratis Filmpremière Tongelaar, Pompveld en Maasheggen in Filmhuis Mill


Op dinsdagavond 8 december wordt in Filmhuis Mill de première vertoond van de films: “Tongelaar, Land van das en burcht”, “Pompveld, een oase van rust en stilte” en “Maasheggen, een eeuwenoud ‘behaaglijk’ landschap.” Deze films van Brabants Landschap zijn gemaakt door Mark Kapteijns, de talentvolle natuurfilmer van Brabants Landschap die afgelopen jaren al veel nationale en internationale prijzen heeft ontvangen voor zijn natuurbeelden.

Wie is Mark Kapteijns?
Brabants Landschap brengt ieder jaar een natuurfilm uit in samenwerking met Mark Kapteijns. Deze talentvolle natuurfilmer is in het dagelijks leven werkzaam als terreinmedewerker van Brabants Landschap in de regio van het Groene Woud. In de afgelopen jaren heeft hij al vele nationale en internationale prijzen ontvangen voor zijn natuurbeelden, zoals prijs voor beste cameravoering, most creative sound en zilver en brons bij het internationaal filmfestival. Om ook anderen van zijn natuurfilms te laten genieten, vertoont Mark, naast zijn films graag op verzoek.

Première en interview met Mark Kapteijns
De publiekspremière wordt vertoond in de theaterzaal van cultureel centrum Myllesweerd aan de Kerkstraat 3 in Mill. Aanvang is om 20.00 uur, gevolgd door een interview met Mark Kapteijns door Aart Plas. Omstreeks 21.00 uur wordt er een korte pauze ingelast, waarna om 21.15 uur de films ‘Maasheggen’ en ‘Tongelaar’ vertoond worden. Toegang tot de vertoning is gratis. Eventuele consumpties zijn voor eigen rekening.

Tongelaar, land van das en burcht
In deze natuurfilm laten we u kennis maken met de das, een belangrijke bewoner van Landgoed Tongelaar. De sporen van de das kunt u terugvinden in het landschap, maar het dier zelf laat zich moeilijk bewonderen. Overdag verschuilen ze zich in de ondergrondse bouwwerken – zogenaamde burchten – die generaties wel 100-en jaren achtereen bewoond worden. Ook de paden ertussen, de ‘wissels’, zijn eeuwenoud. Ze lopen langs houtwallen, omdat daar veel struiken met bessen in staan. Die eten de dassen graag, net als regenwormen en (val)fruit. Reden waarom Brabants Landschap de houtwallen dichter maakt, de weilanden bemest met ruige stalmest en nieuwe boomgaarden aanlegt. Hier profiteert niet alleen de das van maar ook reeën, vossen, hazen, zangvogels en dagvlinders, allemaal passeren ze de revue in deze film.