U bent van harte welkom in Myllesweerd, maar leest u eerst ons coronaprotocol. Lees ons coronaprotocol
Nieuws
  Wo 26 augustus 2015

Samenstellen van Theaterseizoen 2015 - 2016 begon al in september 2014


Op zondag 6 september start het nieuwe filmseizoen 2015 – 2016 in Cultureel Centrum Myllesweerd aan de Kerkstraat in Mill. Een maand later gaat er ook het nieuwe theaterseizoen van start. Maar hoe komt een dergelijk seizoen eigenlijk tot stand? Hoe worden films en theatervoorstellingen gevonden en geboekt? Die vragen stelden we aan de theater- en filmcommissie van Myllesweerd.

Oriëntatie
“In september en oktober 2014 hebben we het aanbod van de voorstellingen verzameld.” Aan het woord zijn Monique Nelson en Jacqueline Elbers van de theatercommissie. “Producenten en impresariaten sturen aan theaters in heel Nederland hun aanbod voor het volgende seizoen. In november hebben we als theatercommissie aangevuld met theaterliefhebber Anita Rovers een eerste selectie uit dit aanbod gemaakt. De inkoopkosten mogen niet te hoog zijn aangezien we de gasten van de voorstelling in Myllesweerd een betaalbaar avondje uit willen bieden. Maar ook moet de voorstelling bij de gasten van Myllesweerd passen. Niet te experimenteel, niet te saai, maar we willen vooral een ontspannen en leuke avond uit bieden.”

Boekingen
De lijst met de 15 theatervoorstellingen wordt aan het bestuur van Myllesweerd voorgelegd en in overleg worden de voorkeuren vastgelegd. “Dan start de onderhandeling met de aanbieder. De onderhandeling gaan over een geschikte datum maar ook over de entreeprijs. In de agenda van Myllesweerd moeten we uiteraard rekening houden met andere activiteiten en tussen september en juni moet de verdeling van voorstellingen op basis van genre een mooie verdeling hebben.” Het is natuurlijk niet verstandig om twee familievoorstellingen in een maand te boeken, maar juist een aantal maanden uit elkaar. “Het is dus een hoop gepuzzel, overleg en flexibel plannen. Rond februari moet de planning en de onderhandelingen klaar zijn.” In september start de theatercommissie alweer met het kijken naar het seizoen 2016 – 2017.

Films
Ineke Bekkers is lid van de filmcommissie. “Ik volg de krant, kijk wat andere bioscopen draaien en ga daar ook geregeld kijken, google wat en luister goed naar tips van anderen. Daarnaast is het de bedoeling voor elk wat wils te draaien natuurlijk, dus films uit verschillende genres.” Ineke heeft niet alle films zelf gezien voor ze in Myllesweerd op het witte doek te zien zijn. “Soms krijgen we ook suggesties van onze bezoekers en die zijn altijd welkom. We kunnen niet garanderen dat elke film geprogrammeerd kan worden, maar we doen ons uiterste best.” De planning van films gaat voor 2 of 3 maanden in voren. “Zo kunnen we ook inspelen op de actualiteit, de data waarop we films draaien staan uiteraard wel voor het gehele jaar vast.” Dit is elke eerste vrijdagmiddag van de maand voor de Matineebios en elke derde woensdagavond van de maand voor het Filmhuis. 

Publicatie
Nadat de programmering definitief is, wordt het publiciteitsmateriaal bij het impresariaat opgevraagd. “Vervolgens worden teksten herschreven en samen met het beeldmateriaal geschikt gemaakt voor folders, posters en de website van Myllesweerd.” Hiervoor zorgen o.a. Ellen Josemanders van Nanook vormgeving en Corné Kremers van MossTime uit Mill.

Kaartverkoop
Een mooie ontwikkeling is dat sinds enkele weken iedereen ook direct via internet kan reserveren. Bij elke voorstelling op www.myllesweerd.nl staat een knop om direct tickets te bestellen. Deze zijn dan ook direct af te rekenen en vervolgens komen de gereserveerde tickets per mail binnen. Hiermee krijgen de leden van de film- en Theatercommissie meer tijd om aandacht te schenken aan de promotie van het huidige seizoen, het bezoekende theatergezelschap gastvrij te ontvangen en de gasten van Myllesweerd een mooie avond te bezorgen. En dit alles doen ze op geheel vrijwillige basis. Overigens zijn kaartjes voor de film- en theatervoorstellingen natuurlijk ook nog altijd af te halen bij de balie van Cultureel Centrum Myllesweerd. Meer weten? Zie ook www.myllesweerd.nl