U bent van harte welkom in Myllesweerd, maar leest u eerst ons coronaprotocol. Lees ons coronaprotocol
Nieuws
  Ma 04 mei 2015

Theaterprogramma Myllesweerd 2015 - 2016: Laagdrempelig en niet te moeilijk


Verslaggever René Megens was zondag 3 mei te gast in Cultureel Centrum Myllesweerd. Hij schreef dit verslag wat vandaag in Dagblad de Gelderlander staat.

Cabaretier Mark van de Veerdonk lanceerde het programma van Myllesweerd. 'Petje af'.

door René Megens

MILL - Het inzegenen van theaterprogramma's, Mark van de Veerdonk doet het veel en graag. Gisteren lanceerde de cabaretier uit Slabroek het nieuwe programma van cultureel centrum Myllesweerd in Mill. "Ik vind het leuk om te doen, omdat het geen standaard iets is. Ik speel mijn theaterprogramma TOF 145 keer. Dat is elke avond bijna hetzelfde. Hier doe ik wat anders. Ik houd van improviseren en flap er van alles uit", zegt Van de Veerdonk. "Myllesweerd heeft een heel mooi programma, omdat het realistisch is. Er zit van alles in: toneel, cabaret, musical, bands en zang. Van het realisme van Myllesweerd kunnen een hele hoop theaters wat leren. Die doen aan luchtfietserij, leggen de lat veel te hoog en aan het eind van het seizoen komen ze er achter dat er te weinig bezoekers zijn geweest."

Van de Veerdonk komt op 8 januari voor de tweede keer naar het in april 2012 geopende Myllesweerd. "Ik vond het de eerste keer hartstikke leuk, volle zaal en helemaal gezellig. Ik houd van die Brabantse sfeer. Myllesweerd is een heel leuk theater, waar heel Mill trots op kan zijn. Petje af."

Monique Nelson (43) en Jacqueline Elbers (60) zijn sinds vorig jaar de theaterprogrammeurs. Het programma van komend seizoen is het eerste dat uit hun koker komt. "Myllesweerd zit nog in de opstartfase en wij hebben goed gekeken naar de bezoekers die dit seizoen zijn gekomen. Daarop hebben wij die programma's ingekocht waarvan wij denken dat ze heel goed passen in Myllesweerd. Ze zijn laagdrempelig, niet te moeilijk en niet te duur. We hebben geen heel zware toneelstukken en geen klassieke muziek", zegt Nelson. "Bij voorkeur programmeren wij Brabanders. Als de mensen van hier komen, is het altijd goed."

Ze hebben flink moeten onderhandelen met de aanbieders van voorstellingen. Nelson: "Dat vinden we leuk. Dat is een sport. Onze gasten willen niet veel betalen. Dat is om en nabij 15 euro."

Elbers: "We hebben komend seizoen minder voor ouderen. De voorstellingen voor die groep liepen minder dan de andere."

Myllesweerd heeft tien theatervoorstellingen. Elbers: "Of dat genoeg is voor ons? Eigenlijk niet. We kunnen wel hoog van de toren blazen, maar we moeten ons dit seizoen eerst nog bewijzen."

 Ineke Bekkers (57) is aan haar derde seizoen als filmprogrammeur in Myllesweerd. "De eerste keer hadden we het hele seizoen al vol zitten bij de presentatie. Daar zijn we van teruggekomen. Nu plannen we maar een of twee maanden vooruit, zodat we de nieuwste films kunnen draaien."

Bekkers ging eerst voor filmhuisfilms. "Maar dat werkte niet goed. Nu programmeren we de populaire films die met grote letters in de krant gestaan hebben."

Theaterprogramma Myllesweerd 2015-2016:
Leuke Bands Avond (16/10);
Kleintje Kaf (3+) (4/11);
Steven Brunswijk (14/11);
Arnout Van den Bossche (27/11),
Herman in een bakje geitenkwark 2 (12/12);
Mark van de Veerdonk (8/1);
Comedie Compagnie (4/3);
Colline Theaterproducties (20/3);
OpusOne (6+) (3/4);
Vuile Huichelaar (23/4).
Bron: Dagblad de Gelderlander 4 mei 2015