Nieuws
  Za 09 maart 2024

Dinsdag 12 maart in Myllesweerd: “Ook met dementie zingen in een Participatiekoor Land van Cuijk”


Wie te horen krijgt dat hij dementie heeft, ervaart al snel dat meedoen niet meer zo vanzelfsprekend is. Niet omdat men niets meer kán, maar omdat vaak de juiste ondersteuning ontbreekt. In het Participatiekoor Land van Cuijk is dat anders. Het Participatiekoor is een zangvereniging waar mensen met dementie ongehinderd meedoen en samen met ervaren koorzangers zingen, zogenoemde mantelzangers.

De eerste participatiekoren werden vijf jaar geleden al opgericht in Haarlem, Delft en Het Gooi. Zij verwierven al snel landelijke bekendheid met hun jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion, waardoor er ook in andere plaatsen belangstelling ontstond voor het oprichten van een participatiekoor. Dankzij steun van het Lang Leve Kunst Fonds kunnen er in maart/ april twaalf nieuwe participatiekoren van start. Het Participatiekoor Land van Cuijk is er daar een van.

Onmisbare rol van de mantelzanger

Het Participatiekoor is een gewoon koor, maar met dat verschil dat er zowel mensen met als zonder dementie samen zingen. De koorzangers zonder haperend brein delen hun passie voor muziek graag voor hen die zonder ondersteuning niet meer mee zouden kunnen zingen, zogenoemde mantelzangers.

Meer zang is minder zorg

Door samen te zingen en waar nodig ondersteuning te bieden, levert elk Participatiekoor een significante bijdrage aan het welzijn en de positieve gezondheid van mensen met dementie. Deze methode van samen zingen, die gestoeld is op principes van gelijkheid, solidariteit, autonomie en participatie, leidt er zelfs ook toe dat mensen met dementie verbeterde cognitieve functies laten zien, zoals betere spraak, meer levensvreugde en meer zingeving ervaren. Ook ontwikkelen zij betere en nieuwe sociale relaties en krijgen zij meer zelfvertrouwen.

Gevarieerd repertoire

Onder leiding van dirigent Peter-Paul van Beekum en met medewerking van pianist Ingrid de Vries gaat het Participatiekoor Land van Cuijk aanstaande dinsdag 12 maart vanaf 13.30 uur in Cultureel Centrum Myllesweerd (Mill) van start met een gevarieerd programma. De koorzangers gaan aan het werk met vier beroemde koralen van Bach en drie beroemde hits uit de lichte muziek, waaronder het wereldberoemde Thank you for the music van ABBA. Daarna volgt een concert, waarover later meer.

Zing mee!

Iedereen die mee wil zingen is van harte welkom. Vervoer kan geregeld worden. Voor aanmelding stuurt u een email naar pklvcuijk@gmail.com of komt u op 12 maart direct naar Myllesweerd.

Het Participatiekoor Land van Cuijk is een initiatief van Alzheimer Nederland/ afdeling Land van Cuijk en Gennep, de Stichting Participatie met Dementie en het Lang Leve Kunst Fonds en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Land van Cuijk. Voor meer informatie kan men terecht bij participatiekoor.nl